Σπίνος ο κοινός, (Fringilla coelebs)
Στρουθιόμορφο πουλί της οικογένειας των Σπιζιδών, γνωστό στην Ελλάδα και ως τσόνι και πίπιζα. Είναι ευρύτατα διαδεδομένο ωδικό πουλί που ζεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Είναι μικρόσωμο πουλί και μοιάζει με το σπουργίτι. Λέγεται ότι με το επίμονο κελάηδημά του μας προειδοποιεί για τον ερχομό του χιονιού.
Έχει κομψό παράστημα, πολύ όμορφο φτέρωμα με λαμπερά χρώματα. Έχει μήκος 17 εκ. μαζί με την ψαλιδωτή ουρά του, μικρό κεφάλι με κωνικό γκρίζο ράμφος και μυτερά φτερά.
Κατηγορία: Σπιζίδες (Fringillidae)

Το χρώμα των φτερών του ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές και το φύλο: Το ενήλικο αρσενικό έχει γκριζογάλανη κορώνα και σβέρκο, καστανοκόκκινο μανδύα, τα πλαϊνά του κεφαλιού και το στήθος έχουν ένα ροδοκανελλί χρώμα. Οι φτερούγες του έχουν διπλή λευκή ρίγα, λευκά πλαϊνά ουράς και γκριζοπράσινο ουροπύγιο.
Την άνοιξη τα αρσενικά έχουν το ανώτερο μέρος του κεφαλιού και τα πλευρά του λαιμού σταχτιά, μέτωπο μαύρο, ράχη καστανή, λαιμό και στήθος κοκκινωπά, ενώ η κοιλιά και το κάτω απ’ την ουρά τμήμα είναι ρόδινα και τα φτερά μαύρα με δυο άσπρες λουρίδες.
Το θηλυκό έχει λιγότερο εντυπωσιακά χρώματα. Είναι γκριζοπράσινο από πάνω με ελαφριά καφετιά απόχρωση, έχει πιο σχενές ρίγες στις φχερούγες, ενώ η κοιλιά του έχει ωχρό, γκρι-λευκό, χωρίς σημάδια φτέρωμα.
Τρέφεται με καρπούς, έντομα και σπόρους. Το θηλυκό γεννά δύο φορές από 4 ως 6 αβγά που επωάζει επί 12 περίπου ημέρες.

Βιότοποι - Γεωγραφική Κατανομή
Είναι ένα πολυάριθμο και ευρύτατα διαδεδομένο ωδικό πουλί που ενδημεί σχην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, την Τουρκία και την Ασία. Το χειμώνα η χώρα μας δέχεται και άφθονους χειμερινούς επισκέπτες του είδους από τις πιο παγωμένες βόρειες χώρες. Την άνοιξη αναχωρούν πάλι και επιστρέφουν στον τόπο από όπου προήλθαν, προκειμένου να ετοιμαστούν για την αναπαραγωγή. Ο σπίνος είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα.
Ο Κοινός Σπίνος ζει και αναπαράγεται μέσα σε πόλεις, σε πάρκα, σε κήπους και ελαιώνες, σε αραιά δάση όλων των τύπων με θαμνώδεις εκτάσεις, σε αμπελώνες,σε καλλιέργειες, αλλά και σε υγρότσπους. Θεωρείται από τα χρήσιμα πουλιά διότι τρώει πολλά έντομα τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Αναπαραγωγή - Διατροφή
Αναπαράγεται συνήθως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες γεννώντας 2 φορές τον χρόνο από 3-5 αυγά τα οποία και επωάζει για 12-14 ημέρες. Επιλέγει να χτίσει τη φωλιά του σε διχάλες δέντρων σε τέτοιο σημείο που να μην εύκολα ορατό από τους εχθρούς του. Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να καμουφλάρει την ανοιχτή καλαθόσχημη φωλιά του εξωτερικά με βρύα και λειχήνες προκειμένου να αποφύγει την επίθεση από τα ιπτάμενα αρπαχτικά όπως γεράκια, αλλά και από ζώα όπως γάτες, φίδια και ποντίκια. Οι νεοσσοί "απογαλακτίζονται" σε ένα μήνα περίπου. Η διατροφή του περιλαμβάνει σπόρους, διάφορα έντομα, αλλά δείχνει και σαφή προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά




Συγγενείς με τον κοινό σπίνο είναι ο Γαλάζιος σπίνος fringilla teydea,

ο οποίος ζεί στα Κανάρια νησιά. Είναι λίγο πιο μεγαλόσωμος από τον κοινό σπίνο. Το ράμφος του είναι με ανοιχτόγκριζο κωνικό και δυνατό. Το χρώμα του είναι γκριζογάλαζο.

Ο χειμωνόσπινος Fringilla montifringilla,




Ερχετε στην Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες από την Βόρεια Ευρώπη. Μοιάζει σε μέγεθος και σχήμα με τον σπίνο τον κοινό. Διαφορές υπάρχουν στο χρωματισμό του φτερώματος, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές, διαφέρει όμως ως προς το χρωματισμό του φτερώματος, που διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές. Το καλοκαίρι το αρσενικό έχει μαύρο ράμφος, κεφάλι, μανδύα, σβέρκο και ώμους σε σκούρο μπλε, ενώ ο λαιμός, το στήθος και τα φτερά είναι κανελοκίτρινα, σχεδόν πορτοκαλί, χωρίς κηλίδες, ενώ τα θηλυκά έχουν πιο γκριζωπές και μπεζ αποχρώσεις. Το χειμώνα το ράμφος του αρσενικού γίνεται λευκοκίτρινο με μαύρη άκρη, ενώ το σκούρο μπλε φτέρωμα του κεφαλιού αντικαθίσταται από ένα σκούρο γκρι φτέρωμα δίνοντας του μια πιο ανάλαφρη εμφάνιση. Το κελάηδημά του είναι επίσης μελωδικότατο, κρυστάλλινο αλλά με μια μελαγχολική διάθεση.
أحدث أقدم